“Ο Δικός σου Online Ελληνικός Κόσμος„
Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 19/11/2018, 16:31


Σας ενημερώνουμε πως ως επισκέπτης έχετε μειωμένη πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας.Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση, συνδεθείτε με το όνομα και τον κωδικό σας πρόσβασης ή κάντε τώρα την εγγραφή σας απολύτως δωρεάν.Greek Cosmos » Γενική Συζήτηση » The Scene (Σκηνή)
Σελίδα 1 από 1 |


Μήνυμα 1ο The Scene (Σκηνή)
 Την / Το 21/7/2013, 14:48

avatar
The Scene (Σκηνή)
 Με τον αγγλικό όρο The Scene (γνωστή και ως Warez Scene), εννοούμε μία υπόγεια οικουμενική κοινότητα ανθρώπων που ειδικεύονται στη διανομή copyrighted υλικού, όπως τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές, ταινίες, μουσική, μουσικά βίντεο, παιχνίδια, εφαρμογές, e-books κλπ. Η σκηνή κρύβεται από το κοινό, και τα αρχεία που διανέμει είναι μόνο μεταξύ των μελών των ομάδων που την απαρτίζουν. Ωστόσο, τα αρχεία διαρρέουν φτάνοντας στους χώρους μαζικού διαμοιρασμού τους όπως τα torrent sites, warez forums κλπ.Η Σκηνή δεν έχει καμία κεντρική ηγεσία,τοποθεσία, ή άλλα συμβατικά διακριτικά σημεία ενός οργανισμού.Οι ομάδες μεταξύ τους δημιουργούν ένα σύνολο κανόνων για κάθε κατηγορία της Σκηνής, για παράδειγμα, MP3 ή τηλεόραση. Οι ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανονισμούς αυτούς κατά τη κυκλοφορία του υλικού, γιατί αν υπάρχει κάποιο τεχνικό σφάλμα οι άλλες ομάδες μπορεί να κάνουν "nuke" την κυκλοφορία τους (να το καταστρέψουν δηλαδή – είναι σαν να μην το κυκλοφόρησαν ποτέ, οπότε κάποια άλλη ομάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να το επανακυκλοφορήσει σύμφωνα με τους κανονισμούς, ή σε καλύτερη ποιότητα). Οι ομάδες είναι σε συνεχή ανταγωνισμό προσπαθώντας να αποκτήσουν όσο καλύτερη φήμη είναι δυνατόν να αποκτήσουν. Δεν υπάρχει πραγματική “ανταμοιβή” για την εργασία τους (εκτός από την πρόσβαση στη σκηνή και φυσικά την φήμη και την προβολή του ονόματος της ομάδας ανάμεσα στις άλλες ομάδες που απαρτίζουν την Σκηνή).

Ιστορία
Η Warez σκηνή άρχισε γεννήθηκε γύρω στο 1971 και χρησιμοποιήθηκε πρώτη από τα cracking και reverse engineering groups. Τις εφαρμογές ή τα παιχνίδια που έσπαγαν τις μοιραζόταν μεταξύ τους επιδεικνύοντας τα τεχνικά τους κατορθώματα μέσω ιδιωτικών Bulletin board system (BBS) ..Φανταστείτε ότι τότε υπήρχαν οι Commodore 64. ελάχιστα προγράμματα και ελάχιστα παιχνίδια από ελάχιστες εταιρίες προγραμματισμού. Οι εφαρμογές ήταν ελάχιστα προστατευμένες και έτσι λίγες γνώσεις προγραμματισμού έφταναν για να γίνει κάποιος cracker ή reverse engineer.
Τα πρώτα BBSes βρίσκονταν στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την ηπειρωτική Ευρώπη. Εκείνο το χρονικό διάστημα η δημιουργία ενός μηχανήματος που ήταν σε θέση να διανέμει δεδομένα ήταν ένα σημαντικό θέμα καθώς απαιτούσε τεχνογνωσία. Ο λόγος που γινόταν (γινόταν γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα) ήταν για την τεχνική πρόκληση. Τα BBS συστήματα φιλοξενούσαν συνήθως πολλά megabytes υλικού. Τα καλύτερα boards είχαν πολλαπλές τηλεφωνικές γραμμές και μέχρι εκατό Μb αποθηκευτικού χώρου, το οποίο ήταν πολύ ακριβό εκείνη την εποχή.
Καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε με τον καιρό η σκηνή αρχίζει να προσαρμόζεται στις αλλαγές και μετατράπηκε από κάποιες απλές ομάδες διαμοιρασμού σε ολοκληρωμένες ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τις τεχνολογικές "αρχές" των αρχείων,μέσω ανάλυσης της δομής τους,σπάζοντας παράλληλα την προστασία τους.
Από την στιγμή που πολλές ομάδες ανθρώπων ήθελαν να συμμετέχουν,μία ανάγκη για προώθηση των επιμέρους ομάδων γεννήθηκε.To γεγονός αυτό οδήγησε εκτός των άλλων στην δημιουργία και εξέλιξη της Artscene κάποιων ομάδων δηλαδή τα μέλη των οποίων εξειδικεύονται στην ανάπτυξη ψηφιακών αρχείων τέχνης που συνδέθηκαν με συγκεκριμένα Groups.


Δομή και τρόπος διαμοιρασμού αρχείων
*Αν και τυπικά "Σκηνή" θεωρούνται μόνο τα Releasegroups και τα Topsites, εδώ θα αναφέρουμε όλη την διαδικασία από την δημιουργία ενός release έως και την άφιξή του στους peer to peer χρήστες.
Η σκηνή σε συνδυασμό με τα P2P Groups είναι ο λόγος που φτάνουν στις διάφορες σελίδες διαμοιρασμού και κατ'επέκταση στον υπολογιστή μας τα πειρατικά αρχεία .Μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία και μία συγκεκριμένη διαδρομή την οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω .


Κατά τον αρχικό διαμοιρασμό υλικού, τα release groups πρέπει να φροντίσουν ώστε τα αρχεία τους να είναι σύμφωνα με τα standars της σκηνής ώστε να μην γίνουν “Nuked”.Όταν ένα αρχείο είναι έτοιμο η ομάδα το ανεβάζει σε ένα “ Topsite” .Όταν ολοκληρωθεί το ανέβασμα η ομάδα ανακοινώνει-κατοχυρώνει το όνομα και την κατηγορία του release(με τον όρο "Release" εννοούμε τον αρχικό διαμοιρασμό ενός αρχείου στο internet) στο IRC του Topsite.Σήμερα τα νέα releases αποκαλούνται και 0sec (δηλαδή από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά μετά το επίσημο scene pre)σε διάφορες δημοφιλείς σελίδες διαμοιρασμού. Αυτή η ενέργεια κατοχύρωσης του αρχείου ονομάζεται “preing”(ή εν συντομία “pre”).

Από την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας και μετά όλα τα υπόλοιπα releases του ίδιου υλικού γίνονται nuked σαν “dupes”(duplicates-αντίγραφα/διπλότυπα). Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιο τεχνικό ελλάτωμα ή μία παραβίαση των κανόνων της σκηνής το αρχικό υλικό που έχει κατοχυρωθεί σαν “pre” γίνεται “nuked” λόγω του λάθους.Σε αυτή την περίπτωση το ίδιο group καλείται να ανεβάσει ξανά το release διορθωμένο,όπου τότε το αρχείο θα πρέπει να περιέχει στην ονομασία του την ετικέτα “Repack.Αν αυτό δεν γίνει κάποιο άλλο group μπορεί να ξανακάνει την διαδικασία και να ανεβάσει ένα νέο release με την ετικέτα “Proper”.


Releasegroups:Ομάδες ανθρώπων οι οποίες κάνουν τον αρχικό διαμοιρασμό των αρχείων στη σκηνή.Το κάθε μέλος έχει συνήθως τον δικό του ρόλο μέσα στην ομάδα.Η πιο συνηθισμένη δομή των groups είναι η παρακάτω:

    Leader-Είναι ο "ηγέτης" του group.Δουλειά του είναι να κρατάει ενωμένο το group και κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη, να αποφασίζει τις κύριες κατευθύνσεις του group.
    Supplier-Ο προμηθευτής είναι συνήθως εκείνος που έχει πολύ γρήγορη πρόσβαση σε αρχεία που μόλις κυκλοφόρησαν ή σε πολύ σπάνια αρχεία που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.Τέλος, σε μερικές ομάδες ο προμηθευτής μπορεί να είναι εκείνος που θα τραβήξει με κάμερα μια ταινία απο το cinema.
    Cracker-O cracker υπάρχει συνήθως μόνο σε groups που ασχολούνται με games ή softwares και δουλειά του είναι να παρακάμπτει την ασφάλεια των συγκεκριμένων αρχείων.
    Encoder-Ο encoder είναι εκείνος που κάνει το Rip/Encode του αρχείου.
    Courier-Αναλαμβάνει το upload του release στους διάφορους FTP Servers.


*Η παραπάνω δομή μπορεί να διαφέρει από group σε group.Επίσης ένα μέλος μπορεί να έχει παραπάνω από έναν ρόλο μέσα στο group για παράδειγμα μπορεί να είναι προμηθευτής και Encoder.
Topsites-Pre Sites:Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από την Σκηνή και αναφέρεται σε ορισμένους ιδιωτικούς και υψηλής ταχύτητας FTP Servers οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τα Release Groups για την διανομή,αποθήκευση και αρχειοθέτηση του υλικού που διαμοιράζουν.Τα Topsites και Pre Sites έχουν ιδιαίτερα υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στο internet οι οποίες φτάνουν έως και τα 4Gb/sec και είναι αρκετές ώστε να μεταφέρουν ένα full DVD σε δευτερόλεπτα.Εκτός από την ταχύτητα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ασφάλεια σε αυτά τα ftp sites.Γι' αυτό τον λόγο και ο αριθμός των μελών τους είναι αρκετά μικρός.Όταν κάποιος θέλει να αναφέρει δημόσια κάποια από αυτά τα ftp sites ποτέ δεν αναφέρει την διεύθυνση αλλά ακρωνύμια τριών γραμμάτων, όπως για παράδειγμα "ATS".Τα περισσότερα από τα Topsites και κυρίως τα low ends (Pre Sites κτλ) χρησιμοποιούν anonymous hosting servers ενώ κάποια από τα κορυφαία Topsites χρησιμοποιούν Colocation Hosting κρυπτογραφώντας τους δίσκους τους για μεγαλύτερη ασφάλεια.Το βασικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούν αυτοί οι FTP servers είναι το Glftpd που είναι πολύ ασφαλές και σταθερό.Αρκετά low ends ftp sites χρησιμοποιούν αντί του Glftpd, το DrFTPD που δίνει την δυνατότητα να συνδεθούν πολλοί servers (slaves) κάτω από έναν κεντρικό server (master).Για να συνδεθεί κάποιος σε αυτά τα ftp sites θα πρέπει να έχει username, password και συγκεκριμένο set από ips όπου θα κάνει login.Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.Αν κάποιος κλέψει το username και το password κάποιου μέλους δεν θα μπορέσει να συνδεθεί αν δεν έχει την ίδια ip με αυτή του πραγματικού κατόχου του λογαριασμού.Πάμε τώρα να δούμε την βασική δομή αυτών των ftp sites:

    -Siteops:Είναι οι ιδιοκτήτες, μπορούν να κάνουν τα πάντα,να διαγράψουν μέλη, αρχεία κτλ.
    -Tech:Oι τεχνικοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο από το στήσιμο του site την δημιουργία των IRC bots των scripts εως και την ασφάλεια του site.
    -Pre-Bot:Είναι bots που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν με μήνυμα, σε πραγματικό χρόνο, τα irc channels για το ποιο group έκανε Pre ποια release.
    -Nukers:Κάθε release για να μην γίνει global nuke θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους κανόνες (δείτε παρακάτω) που είναι κοινοί για όλα τα scene releasses.Η δουλειά των Nukers είναι να ελέγχουν αν όλα τα releases πληρούν αυτούς τους κανόνες και αν κάποιο δεν τους πληροί τότε αυτό γίνεται global nuke.Ο χρήστης τιμωρείται με 1x δηλαδή χάνει όλα τα credits που πήρε απο το ανέβασμα του release και ταυτόχρονα αποστέλλεται με μήνυμα, σε άλλα sites, ο λόγος που έγινε το συγκεκριμένο αρχείο nuke.Εκτός από τους γενικούς κανόνες που είναι κοινοί για όλα τα sites υπάρχουν και κανόνες που έχει το κάθε site ξεχωριστά.Σε περίπτωση που κάποιος ανεβάσει ένα release που δεν πληροί αυτούς τους κανόνες τότε ο Nuker τιμωρεί τον χρήστη και κάνει το αρχείο nuke μόνο στο συγκεκριμένο site.
    -Affiliates:Σε αυτή την κατηγορία είναι τα Releasegroups που αναφέραμε παραπάνω.Έχουν αρκετά προνόμια στο site.
    -Couriers:Παλιότερα υπήρχαν άνθρωποι που ανέβαζαν releases από το ένα site στο άλλο πλέον όμως χρησιμοποιούνται scripts γι' αυτό τον σκοπό.


FXP Boards:Είναι forums τα μέλη των οποίων έχουν σαν σκοπό να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε γρήγορους servers για να μοιράσουν τα releases που διέρρευσαν από τα topsites.Τα μέλη χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες οι οποίες αποτελούνται από τους:

    Scanners-Ερευνούν συχνότητες IP για ευάλωτους υπολογιστές με γρήγορες συνδέσεις.Όταν ένα ευάλωτο σύστημα εντοπιστεί η πληροφορία μεταβιβάζεται στην επόμενη ομάδα τους hackers
    Hackers-Αποκτούν πρόσβαση στους ευάλωτους υπολογιστές και εγκαθιστούν έναν FTP Server στο σύστημα που οι scanners έχουν βρει,χρησιμοποιώντας διάφορα "εργαλεία" τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το πόσο ευάλωτος είναι ο υπολογιστής.
    Fillers-Γεμίζουν τον server με Warez μεταφέροντας αρχεία μέσω FXP από τις άλλες πηγές στους πρόσφατα παραβιασμένους servers.

IRC Trading:Είναι private chanels που χρησιμοποιούνται για να μοιράζουν τα releases.Χρησιμοποιούν είτε το Fserve (user-to-user) πρωτόκολλο, που οι χρήστες παίρνουν απευθείας από το σκληρό δίσκο άλλων χρηστών τα releases, είτε το XDCC (server-to-user) πρωτόκολλο που κατεβάζουν τα releases από έναν κεντρικό server.

P2P Sites:Είναι τα torrent sites (private/public trackers)τα οποία χρησιμοποιούν ένα δίκτυο υπολογιστών P2P,μέσω των οποίων καταλήγουν στο μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών τα πειρατικά αρχεία.

Αποδοση κειμενου στα Ελληνικα απο Wikipedia-whiteangelWHITEANGEL

Όσο πιο μακρύ είναι ένα αδιέξοδο,
τόσο πιο πολύ μοιάζει με δρόμο.

Μήνυμα 2ο Απ: The Scene (Σκηνή)
 Την / Το 22/7/2013, 01:24

avatar
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση !!!

Την διάβασα προσεκτικά καθώς είναι θέμα που με ενδιαφέρει... Να σου πω την αλήθεια, δεν περίμενα και τόση πολλή οργάνωση..! Δηλαδή φαντάστηκα πως σίγουρα θα υπήρχαν κάποιοι άτυποι κανόνες και ρόλοι σε ομάδες, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ! Μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα...Το σωστό ζεϊμπέκικο χορεύεται προσπαθώντας να βγεις από θάλασσα που έχει κάτω πέτρες...


Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή:
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Δημιουργία Φόρουμ | © PunBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Επαφή | Αναφορά κατάχρησης | Αποκτήστε ένα μπλογκ