“Ο Δικός σου Online Ελληνικός Κόσμος„
Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 25/6/2018, 10:42


Σας ενημερώνουμε πως ως επισκέπτης έχετε μειωμένη πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας.Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση, συνδεθείτε με το όνομα και τον κωδικό σας πρόσβασης ή κάντε τώρα την εγγραφή σας απολύτως δωρεάν.Greek Cosmos » Γενική Συζήτηση » Tι ειναι το WikiLeaks...ποια η φιλοσοφια,δεοντολογια του..ποια η σχεση του με τους ANONYMOUS!!
Σελίδα 1 από 1 |


avatar
Tι ειναι το WikiLeaks...ποια η φιλοσοφια,δεοντολογια του..ποια η σχεση του με τους ANONYMOUS!!WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Για αρχάριους
Τι είναι το WikiLeaks;


Το WL είναι ένας ασφαλής εκδοτικός οργανισμός που αναλαμβάνει να «ξεχάσει» ποιος είστε σε περίπτωση που έχετε στοιχεία για μια αποκάλυψη. Διαθέτει ειδικό σύστημα και οδηγίες για την υποβολή των στοιχείων και εξασφαλίζει την ανωνυμία της πηγής. Το WL αναλαμβάνει την τεκμηρίωση των δεδομένων και την παρουσίαση τους στο κοινό.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.
Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ποια είναι η φιλοσοφία του WikiLeaks;
«Αν έχεις κάτι να φοβάσαι, τότε να το φοβάσαι». Το WL αποσκοπεί στην αποκάλυψη των παράνομων και ανήθικων δραστηριοτήτων των ισχυρών. Ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ως οργανισμός το WL περιορίζει την κριτική του σε ένα επίπεδο συνωμοσιολογίας (κριτικής «κακών υπαλλήλων ή ανήθικων εταιριών» χωρίς να αμφισβητεί ποτέ το ίδιο το σύστημα), αναγνωρίζουν την σημασία των αποκαλύψεων του.

Ποιά είναι η δεοντολογία του WikiLeaks;
Το WL δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ολόκληρο το τεκμηριωμένο υλικό. Όταν στα στοιχεία εμφανίζονται ονόματα, η δημοσίευση των οποίων μπορεί να φέρει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων τα αφαιρεί. Πέρυσι που στα χέρια του έφτασαν σχεδόν μισό εκατομμύριο διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα του State Department, το WL αποφάσισε να συνεργαστεί με μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς που από την μια θα αναλάμβαναν να επεξεργαστούν δημοσιογραφικά την τεράστια πληροφορία και από την άλλη θα βοηθούσαν στη διάδοση των αποκαλύψεων. Στην πρώτη ομάδα συνεργατών περιλαμβάνονταν η Guardian, η New York Times και το Spiegel. Η συνεργασία με τα εδραιωμένα ΜΜΕ έφερε και τη πρώτη αλλαγή στον μηχανισμό δημοσίευσης των αποκαλύψεων. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 το WikiLeaks δημοσίευε όλα τα έγγραφα γύρω από μια υπόθεση. Στην περίπτωση των διπλωματικών εγγράφων, γνωστή και ως CableGate, τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ αναλάμβαναν την δημοσίευση των επεξεργασμένων εγγράφων και ήταν υποχρεωμένα να στέλνουν το επεξεργασμένο έγγραφο στο WL για να το δημοσιεύσει και αυτό παράλληλα στην δική του βάση δεδομένων.

Τι έχει δημοσιεύσει το WikiLeaks;
Μέχρι σήμερα το WL μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει 1) Video του Αμερικανικού στρατού που εμφανίζει τον αμερικάνους στρατιώτες να δολοφονούν εν ψυχρό από ελικόπτερο άοπλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και του συνεργείου του Reuters. 2) 92.000 έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που δείχνουν την βιαιότητα των δυνάμεων κατοχής και τους χιλιάδες αμάχους νεκρούς 3) 400.000 έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ που περιγράφουν την ανοχή των συμμάχων σε φαινόμενα βασανισμών και βίας. 4) Περίπου 6.000 έγγραφα μέχρι σήμερα από τα 250.000 διπλωματικά έγγραφα του Αμερικανικού Πενταγώνου από πρεσβείες σε όλες τις χώρες του κόσμου. 5) Ένα κρυπτογραφημένο αρχείο 1.4GB το οποίο είναι η «ασφάλεια» του οργανισμού το κλειδί του οποίο θα δοθεί στο κοινό σε περίπτωση που το WikiLeaks ή ο ιδρυτής του Julian Assange πάθει κάτι και 6) Έχει ανακοινώσει ότι στους επόμενους μήνες θα δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα από μεγάλη αμερικανική τράπεζα (φωτογραφίζεται η Bank of America) που δείχνει την οικονομική «ηθική» των τραπεζών.

Τι είναι το Cablegate δηλαδή;
CableGate ονομάστηκε η διαρροή 251.181 διπλωματικών εγγράφων από τις αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Τα έγγραφα των ακολούθων των πρεσβειών είναι μέχρι και διαβάθμισης SECRET και περιέχουν τμήματα της άγραφης ιστορίας σχεδόν όλων των εθνών.

Ποιος είναι ο Julian Assange;
Είναι ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής του WikiLeaks. Είναι σίγουρα εκκεντρικός χαρακτήρας και έχει δεχτεί κριτική απ΄ όλες τις μεριές. Ωστόσο είναι και αυτός που έχει βάλει το κεφάλι του στον τορβά και έχει συλλάβει, σχεδιάσει και αναπτύξει έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της νέας εποχής. Έχει κατηγορηθεί για κάτι-σαν-βιασμό από δύο Σουηδέζες γυναίκες και το Βρετανικό δικαστήριο έχει εγκρίνει την έκδοσή του στη Σουηδία για την διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Ο ίδιος φοβάται ότι πίσω απ΄όλα αυτά κρύβεται η Αμερική που δηλωμένα προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να τον συλλάβει και να τον δικάσει για τις διαρροές.

Για προχωρημένους
Γιατί έχουν δημοσιευτεί μόνο 6000 από τα 250.000 έγγραφα του Cablegate;

Σύμφωνα με το WikiLeaks τα έγγραφα του State Department δόθηκαν σε μεγάλα ΜΜΕ με τη συμφωνία να αναλάβουν αυτά την αρχισυνταξία της δημοσίευσης και φυσικά την τεκμηρίωση και την επεξεργασία των ονομάτων ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή από τις διαρροές. Η υπόθεση στράβωσε όταν η Βρετανική εφημερίδα Guardian έδωσε χωρίς να ρωτήσει τον Assange πρόσβαση στους New York Times και από εκεί ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι συγκρούσεων και παρεξηγήσεων που οδήγησε στην οριστική αποσάθρωση του συστήματος όταν άρχισαν να εμφανίζονται κάτοχοι των Cablegates που δεν είχαν πάρει την πρόσβαση από το ίδιο το Wikileaks, όπως η Νορβηγική εφημερίδα AftenPosten. Έκτοτε το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με μικρότερα εθνικά μέσα για την προώθηση των διπλωματικών εγγράφων ανά χώρα. Και αυτός ο μηχανισμός ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Η κατάσταση με την δίκη του Assange δεν βοηθάει, ενώ ο οργανισμός φέρεται να αντιμετωπίζει εσωτερική γκρίνια και προβλήματα.

Τι γίνεται με τα τηλεγραφήματα σχετικά με την Ελλάδα;
Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2010 η Καθημερινή ανακοίνωσε ότι είχε πρόσβαση στο σύνολο των διπλωματικών εγγράφων και ότι η ομάδα των «Νέων Φακέλων» σε συνεργασία με τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή θα δημοσιεύσει τα τηλεγραφήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Οι «Φάκελοι» απόκτησαν πρόσβαση στα τηλεγραφήματα μέσω της Νορβηγικής εφημερίδας AftenPosten αλλά παρά τις προσπάθειές μας δεν καταφέραμε να μάθουμε αν έχουν συνεννοηθεί ή έχουν και την έγκριση του επίσημου WikiLeaks. Από τη μία το WikiLeaks έκανε twitt στα ελληνικά με σύνδεσμο για το ρεπορτάζ των «Φακέλων» σχετικά με την ζωή και το έργο του Julian Assange, από την άλλη όμως το Wikileaks δεν δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα διπλωματικά έγγραφα που αναρτούν οι «Φάκελοι», κάτι που θα ήταν ουσιαστική επιβεβαίωση αναγνώρισης.Γιατί έχει σημασία να έχουν οι «Φάκελοι» έγκριση από το WikiLeaks;
Στην πραγματικότητα δεν έχει εφόσον τηρούνται οι όροι δημοσιογραφικής δεοντολογίας που έθεσε πρώτο το WikiLeaks. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα αν το WL δώσει την επίσημη στήριξή του στους «Φακέλους» ή όχι η δύναμη των εγγράφων και η σημασία της αποκάλυψής τους για την ιστορία και την δημοσιογραφία ισχύει μόνο αν τηρούνται κάποιοι κανόνες ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για κρυφή ατζέντα:

Θα δημοσιευτούν όλα τα έγγραφα;
Ο «Φάκελοι» δεν έχουν αναφερθεί σε κάποιο πλάνο δημοσίευσης που θα εξηγούσε πότε και πως θα δημοσιευτούν όλα τα έγγραφα. Είναι απλό: αν από τα 1313 έγγραφα της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα δημοσιευτούν ακόμα και τα 1312 θα υπάρχει πάντα η υπόνοια ότι η συντακτική ομάδα υπηρέτησε κάποια ατζέντα κρατώντας εκτός δημοσιότητας ένα έγγραφο. Είναι φυσικό ότι δεν είναι εύκολο να επεξεργαστούν 1300 έγγραφα και να δημοσιευτούν όλα μονομιάς, ωστόσο με τον ρυθμό που δημοσιεύουν οι «Φάκελοι» θα χρειαστούμε περισσότερα από 4 χρόνια για την ολοκλήρωση του πακέτου.

Θα δημοσιεύονται ολόκληρα τα έγγραφα;
Ο μόνος τρόπος για να είναι ξεκάθαρη η ερμηνεία των εγγράφων είναι να τα άρθρα να περιλαμβάνουν και τα πρωτότυπα. Τμηματική αποδελτίωση και αναφορές σε έγγραφα που δε δημοσιεύονται είναι επικίνδυνα για την δημοσιογραφία γενικότερα. Οι «Φάκελοι» στην τηλεόραση και στην Καθημερινή έχουν μέχρι στιγμής δημοσιεύσει αναλύσεις βασισμένα σε έγγραφα που δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα.

Θα μείνουν αναλλοίωτα τα έγγραφα;
Τα έγγραφα έχουν αξία μόνο αν μένουν αναλλοίωτα. Αυτό εξασφαλίζει και η ταυτόχρονη δημοσίευση των εγγράφων στο επίσημο site του WikiLeaks. Γενικός κανόνας πρέπει να είναι ότι η αφαίρεση δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο για να προστατευθεί η ζωή συγκεκριμένων ανθρώπων. Όχι όμως και η επαγγελματική καριέρα τους. Οι «Φάκελοι» ήδη στα 2 από τα 18 έγγραφα που έχουν δημοσιεύσει έχουν αφαιρέσει το όνομα ενός διπλωματικού συμβούλου της Αμερικανικής πρεσβείας. Αντίστοιχη αφαίρεση φέρεται να έχει γίνει και σε έγγραφο που δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευτεί αλλά έχει παρουσιαστεί από την τηλεοπτική εκπομπή.

Πως να διαβάσετε τα ελληνικά έγγραφα;
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω: Με προσοχή, φυσικά.

http://wikileaks.folders.gr/

και οποιοδηποτε spy file?

http://wikileaks.org/the-spyfiles
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Τι κρύβει η συμμαχία των WikiLeaks με τους Anonymous;

Ενθουσιασμό αλλά και ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση ότι η δημοφιλής ιστοσελίδα WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ συνεργάζεται πλέον με τους χάκερ Anonymous.
Ποια είναι τα οφέλη που έχουν να αποκομίσουν οι δύο πλευρές από αυτή τη συνεργασία;Τη Δευτέρα το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα περί τα πέντε εκατομμύρια email τα οποία υπέκλεψαν οι Anonymous από την ιστοσελίδα του Stratfor, ενός ιδιωτικού οργανισμού που θεωρείται ότι λειτουργεί ως βιτρίνα της CIA.

Οι Anonymous δήλωσαν πως έδωσαν τα email στο WikiLeaks καθώς θεώρησαν πως «μόνο αυτό μπορούσε να τα αναλύσει και να εξάγει συμπεράσματα».

Σε μια κίνηση που προκάλεσε πολλές εσωτερικές διενέξεις, ένα τμήμα των γαλλόφωνων Anonymous αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε το Ίντερνετ έχει βρεθεί στο επίκεντρο όχι μόνο λόγω του ACTA αλλά και λόγω του κλεισίματος της ιστοσελίδας Megaupload όπου εκατομμύρια χρήστες διακινούσαν και μοιράζαν υλικό.

Δεν είναι πρώτη φορά που το WikiLeaks δημοσιεύει υλικό που έχει αποκτηθεί μετά από επιθέσεις των Anonymous. Την τελευταία φορά ήταν τα email της Σάρα Πέιλιν.

«Σίγουρα το WikiLeaks έχει να κερδίσει μια τεχνική προστασία από επιθέσεις εναντίον του ιστότοπου», υποστηρίζει ο Άντυ Γκρίνμπεργκ, δημοσιογράφος του Forbes και ειδικός σε ότι αφορά τα WikiLeaks. Ωστόσο σημειώνει πως υπάρχουν κίνδυνοι από αυτή τη συνεργασία που μπορεί να δημιουργήσει «ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα σε σχέση με την αξιοπιστία και τους στόχους του WikiLeaks».
avatar
Δημοσίευση Βόμβα whiteangel ! Δεν ήξερα καν την ύπαρξη της υπηρεσίας..!Το σωστό ζεϊμπέκικο χορεύεται προσπαθώντας να βγεις από θάλασσα που έχει κάτω πέτρες...
avatar
Πώ πω μπάμ που έκανες με αυτην την είδηση Surprised Fovero !!Μην κάνεις όνειρα για την ζωή αλλά ζήσε τα όνειρά σου.....


Guns MpOmPiRaS Guns


Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή:
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Δωρεάν φόρουμ | Internet | Social network | © PunBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Επαφή | Αναφορά κατάχρησης | Δημιουργήστε το δικό σας μπλογκ