Μήνυμα 1ο OS X 10.8 Mountain Lion, το νέο Λειτουργικό Σύστημα για Mac υπολογιστές – πρώτα στοιχεία
17/2/2012, 22:51
Η επόμενη μορφή του Λειτουργικού Συστήματος αλλιώς OS (εκ του Operating System) για Mac υπολογιστές της Apple, είναι γεγονός: ονομάζεται «OS X 10.8 Mountain Lion». Βρίσκεται ήδη στα χέρια των απανταχού προγραμματιστών (σε δοκιμαστική έκδοση), ενώ στους καταναλωτές θα δοθεί περί τα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού (2012), μέσω του αποκλειστικού για Mac υπολογιστές, Διαδικτυακού καταστήματος «App Store», προς άγνωστη ακόμα τιμή.
Η νέα λοιπόν μορφή του Λ.Σ. της Apple, αρχίζει να δείχνει τα σημάδια της μελλοντικής ενοποίησης μεταξύ του περιβάλλοντος των Apple υπολογιστών και αυτού των φορητών συσκευών, όπως τα iPod, iPhone και iPad, των οποίων το Λ.Σ. ονομάζεται «iOS». Τα πρώτα στοιχεία αυτής της μίξης, θα εμπεριέχονται μέσα στο OS 10.8. Μάλιστα, ενισχύοντας την πορεία προς την μελλοντική ενοποίηση, η Apple αποφάσισε από τούδε και στο εξής, το Mac OS X, να «χάσει» την λέξη Mac και να αναφέρεται σκέτο ως «OS X».
Ξεκινώντας την σύντομη παρουσίαση μερικών από τα νέα χαρακτηριστικά του OS X 10.8 Mountain Lion, καθώς λιγοστά έχουν γίνει γνωστά από την Apple – η πλήρης αποκάλυψη θα γίνει αργότερα, πλησιάζοντας προς την καλοκαιρινή ημερομηνία έλευσης, αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως αρκετές εφαρμογές / υπηρεσίες του iOS, πλέον έχουν μεταφερθεί στο OS X 10.8, προγραμματισμένες και επανασχεδιασμένες για αυτό, προσφέροντας έτσι απροβλημάτιστη επικοινωνία μεταξύ των χρηστών αλλά και των υπολογιστών – φορητών συσκευών του «οικοσυστήματος» της Apple.
– iCloud: το «σύννεφο» από συστοιχία αόρατων-στον-χρήστη server της Apple, αναβαθμίστηκε περαιτέρω από την προγενέστερη έκδοση του OS X 10.7 Lion. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταχωρίσεις στο ημερολόγιο, επαφές, έγγραφα, πλέον «συγκατοικούν» σε όλες τις iOS – OS X συσκευές, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις από τον χρήστη, αρκεί μόνο να έχει ενεργοποιημένη την υπηρεσία του iCloud και όλα γίνονται αυτόματα.
– Messages: το iChat αποτελεί παρελθόν, καθώς αντικαθίσταται από την υπηρεσία – εφαρμογή «iMessages» του iOS, που μετονομάστηκε στο απλοϊκότερο «Messages» κατά την μεταφορά του στο OS X 10.8 Mountain Lion. Μέσα από αυτή την υπηρεσία, χρήστες του οικοσυστήματος της Apple (iOS – OS X 10.8), μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ποικιλοτρόπως: αποστολή – λήψη φωτογραφιών, βίντεο, αρχείων, εγγράφων, επαφών και βέβαια, άμεσων μηνυμάτων. Ξεκινάτε μια συνομιλία με κάποιον χρήστη (που μπορεί να εμπεριέχει όλα ή μερικά από τα παραπάνω στοιχεία) στον Mac υπολογιστή σας; Μπορείτε να την συνεχίσετε, με την ίδια ευκολία και τρόπο χρήσης εν κινήσει, μέσω του iPhone ή iPad σας (το οποίο θα «φοράει» υποχρεωτικά το iOS 5).
– Reminders: ή αλλιώς στην γλώσσα μας, «Υπενθυμίσεις». Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούμε να σημειώσουμε προς υπενθύμιση ότι θέλουμε, για παράδειγμα την λίστα με τα ψώνια από την υπεραγορά (supermarket). Με την παράλληλη χρήση του iCloud, οι όποιες καταχωρίσεις, μας συνοδεύουν και στις φορητές συσκευές, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας, για την μεταφορά τους σε αυτές.
Notes: κατά το ελληνικότερο, «Σημειώσεις». Ακριβώς ότι σημαίνει η ελληνική λέξη. Κρατάμε πάσης φύσεως σημειώσεις, όπως θα κάναμε με τον κλασικό συνδυασμό χαρτιού – μολυβιού, πλέον με τη δυνατότητα να τις εμπλουτίσουμε με οπτικό υλικό (πχ. φωτογραφίες). Επίσης, αφού δημιουργήσουμε μια σημείωση (ή σημειώσεις), μπορούμε να την κρατήσουμε μόνιμα με μια «πινέζα» στην επιφάνεια εργασίας μας (desktop), ώστε να έχουμε άμεση και εύκολη πρόσβαση, όποτε θέλουμε.
– Notification Center: μια υπηρεσία καθαρά προερχόμενη από το iOS 5 των iPod, iPhone, iPad, πλέον και στο OS X 10.8 Mountain Lion. Μέσω αυτής, ο χρήστης λαμβάνει πάσα πληροφόρηση για τα όποια γεγονότα που συμβαίνουν στον υπολογιστή του, όπως ενημέρωση για νέα μηνύματα email, αναβαθμίσεις των όποιων προγραμμάτων διαθέτει μέσω App Store, καταχωρίσεις στο ημερολόγιο (πχ. υπενθύμιση ενός προγραμματισμένου ραντεβού), αναπάντητων κλήσεων του FaceTime (το πρόγραμμα βιντεο-συνομιλίας για iOS και OS X) και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ένα στρογγυλό εικονίδιο βρίσκεται μόνιμα στο πάνω και άκρως δεξί μέρος της πάνω μπάρας του OS X, το οποίο όταν πατηθεί με το βελάκι του mouse / trackpad, «σύρεται» από την δεξιά μεριά της οθόνης, ολόκληρη η λίστα του Notification Center, εμφανίζοντας τις όποιες ενημερώσεις αφορούν τον χρήστη. Η λίστα στα δεξιά της οθόνης, δύναται επίσης να εμφανιστεί - κρυφτεί, με μια έξυπνη κίνηση των δύο δακτύλων επί της επιφάνειας αφής (trackpad), για ακόμη πιο γρήγορη εξυπηρέτηση.
– Share Sheets: για τους απανταχού φίλους της δικτύωσης και διαμοιρασμού διαφόρων στοιχείων με άλλους χρήστες, το κουμπί «Share Sheets» είναι η απόλυτη ευκολία, γι’ αυτό και βρίσκεται σε κάθε εφαρμογή του OS X 10.8 Mountain Lion, όπως για παράδειγμα ο πλοηγός Διαδικτύου «Safari». Βλέπετε μια ιστοσελίδα που κρίνεται ότι θέλετε να την μοιραστείτε με κάποιον / κάποιους φίλους σας; Πατάτε το κουμπί Share Sheets και επιλέγετε τον τρόπο που θα μοιραστείτε την σελίδα, όπως μέσω μηνύματος email ή μέσω της υπηρεσίας Messages.
– Twitter: η γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία μηνυμάτων, είναι καθόλα ενσωματωμένη στο OS X 10.8 Mountain Lion, προς τέρψη όλων όσων την χρησιμοποιούν. Αρκεί να συνδεθείτε με τα στοιχεία του λογαριασμού Twitter που διατηρείτε μόνο μια φορά και είστε έτοιμοι. Απευθείας μέσω των προγραμμάτων Safari, iPhoto ή Photo Booth, μπορείτε να κάνετε τις αναρτήσεις σας στην δημοφιλή υπηρεσία.
– Game Center: άλλη μια υπηρεσία αυστηρά προερχόμενη από το iOS, πλέον και στο OS X 10.8. Μέσω αυτής, ο χρήστης μπορεί να βλέπει πόσα και ποια παιχνίδια έχει στην κατοχή του, να παρατηρεί τις επιδόσεις (σκορ) του, αλλά το κυριότερο: μπορεί να παίζει μέσω Διαδικτύου έναν τίτλο, πχ. ένα παιχνίδι αγώνων αυτοκινήτου με κάποιον άλλον αντίπαλο ή αντιπάλους, ο ίδιος όμως να χρησιμοποιεί τον Mac υπολογιστή του και οι υπόλοιποι iPod, iPhone ή iPad (ή Mac φυσικά), χωρίς να γίνεται αντιληπτή η διαφορά της φύσης των συσκευών (μείωση ποιότητας παιχνιδιού).
– Air Playing Mirroring: Η συγκεκριμένη λειτουργία, επίσης προερχόμενη από το iOS, απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους ή σε όσους θα αποκτήσουν την συσκευή Apple TV (που διατίθεται και στην Ελλάδα). Αυτή συνδέεται με την HD τηλεόραση ενσύρματα και με τον Mac υπολογιστή ασύρματα, χρησιμοποιώντας τo ασύρματο modem που κι αυτό απαιτείται (αν και δύσκολο πλέον ένα σπίτι / γραφείο, να μην διαθέτει τέτοιο modem). Με τον συνδυασμό των παραπάνω, ο χρήστης μπορεί να βλέπει ότι δείχνει ο Mac υπολογιστής, απευθείας στην οθόνη της τηλεόρασης, με ποιότητα 720p (ήτοι ανάλυση: 1280x720 γραμμές), χωρίς να χρειάζεται να έχει απολύτως καμία εξειδικευμένη γνώση για να το καταφέρει. Απλά ενεργοποιεί το Air Play Mirroring και απολαμβάνει τα περιεχόμενα της οθόνης του Mac, στην τηλεόρασή του.
– Gatekeeper: ή αλλιώς ο «θυρωρός» κατά το ελληνικότερο. Αυτή η υπηρεσία, προορίζεται για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη (την ήδη αρκετά δύσκολη) την ζωή των hacker και των όποιων ψηφιακών εγκληματιών, που δημιουργούν και «σπέρνουν» ιούς υπολογιστών. Μέσω του Gatekeeper, ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο δια τριών διαφορετικών επιλογών, ανάλογα το ποια επιλέξει, αντίστοιχα επιτρέπεται η εγκατάσταση προγραμμάτων από συγκεκριμένες πηγές: α) από οπουδήποτε τις βρει ο χρήστης, β) μόνο αν διαθέτουν ειδική «ταυτότητας προγραμματιστή» (Developer ID) και τέλος, γ) μόνο μέσω του Mac App Store για απόλυτη σιγουριά.
Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά του νέου Λειτουργικού Συστήματος της Apple, «OS X 10.8 Mountain Lion» για Mac υπολογιστές και τα οποία αποκαλύπτουν την τάση της εταιρείας, προς μια μελλοντική και πλήρη ένωση – ενοποίηση του οικοσυστήματος των υπολογιστών και φορητών συσκευών της, υπό ένα κοινό, αισθητικά – ίσως και λειτουργικά – περιβάλλον. Πότε θα φτάσουμε στην τελική και ολοκληρωτική ένωση, μόνο η Apple βέβαια το γνωρίζει, όμως αυτό που διαφαίνεται από την συχνή βελτίωση (ή αναβάθμιση κατά πολλούς) του OS X, καθώς το 10.7 και το 10.8 απέχουν μόλις ένα χρόνο μεταξύ τους, είναι ότι δεν απέχουμε πολλά χρόνια...
πηγη:zougla