“Ο Δικός σου Online Ελληνικός Κόσμος„
Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15/11/2024, 12:00


Σας ενημερώνουμε πως ως επισκέπτης έχετε μειωμένη πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας.Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση, συνδεθείτε με το όνομα και τον κωδικό σας πρόσβασης ή κάντε τώρα την εγγραφή σας απολύτως δωρεάν.



Greek Cosmos » Ενημέρωση » Φάκελος » Γενικές » Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι;
Σελίδα 1 από 1 |


Mpompiras




Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι; Tromaktiko

Οι Financial Times, παραθέτοντας παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν, αποκαλύπτουν πως η χρεοκοπία μπορεί να μην καταλήξει σε καταστροφή για την Ελλάδα αλλά... παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!

Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Η χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και η συνεπακόλουθη μετάδοση της κρίσης θα είναι ζημιογόνος για την Ευρώπη. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση. Η συζήτηση που διεξάγεται περιστρέφεται μόνο στο πόσο ισχυρή θα είναι η μετάδοση της κρίσης και ποιος θα πρέπει να είναι ο χειρισμός για τα υπερχρεωμένα κράτη αλλά και για τους μεγάλους χρηματοδότες της Ε.Ε.

Μήπως, όμως, η συζήτηση κινείται σε λάθος βάση; Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη για το σύστημα στο οποίο πραγματικά ποτέ δεν ανήκε… Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!

Υπάρχει ένα σενάριο που παραγνωρίζεται, βάσει του οποίου η χρεοκοπία δεν καταλήγει σε καταστροφή για την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική και πιο υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το σενάριο εκείνοι που γελούν τελευταίοι είναι οι Έλληνες.

Ας δούμε, όμως, αυτό το σενάριο.

Οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση ή την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές. Θα ενταθεί η φυγή κεφαλαίου, θα πυροδοτηθούν η υποτίμηση και ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει επαναδιαπραγματεύσιμη η ονομαστική αξία όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος. Αυτό που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολιτικά ολέθριο είναι πως μπορεί τελικά να απαιτηθεί περισσότερη λιτότητα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.

Αυτή η διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει και σε σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (50 δραχμές για 1 ευρώ ποιος θα πάρει; ). Παρ' όλα αυτά, έτσι θα τεθεί σε κίνηση μία διαδικασία προσαρμογής, που σύντομα θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας και θα τη θέσει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξςη. Πράγματι, ίσως υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης, πιθανότατα για μεγάλη χρονική περίοδο, εάν υιοθετηθούν λογικές πολιτικές για την ανάκτηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Ποια στοιχεία στηρίζουν αυτήν την υπόθεση; Ας δούμε τι έγινε σε χώρες που χρεοκόπησαν και υποτίμησαν τα νομίσματά τους και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990. Όλες αρχικά υπέφεραν με σοβαρή ύφεση, που όμως διήρκεσε για ένα ή δύο χρόνια. Ακολούθησε η ανάκαμψη. Η Νότιος Κορέα κατέγραψε εννέα έτη συνεχούς ανάπτυξης με μέσο ετήσιο ρυθμό 6%. Η Ινδονησία, η οποία υπέστη αλυσιδωτές χρεοκοπίες, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση σχεδόν κάθε τράπεζας της χώρας, την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε ετησίως κατά 5%. Η Αργεντινή κατά 8% και η Ρωσία πάνω από 7%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ζωή και μετά τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.

Βεβαίως, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ο χαμηλός λόγος των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ λέγεται ότι αποκλείει την πιθανότητα ανάκαμψης που να στηρίζεται στις εξαγωγές. Το επιχείρημα αυτό, όμως, δεν είναι ισχυρό, επειδή οι κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δραστικό επαναπροσδιορισμό της οικονομίας.

Η Ινδία, επί παραδείγματι, κατάφερε να διπλασιάσει τον λόγο των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ μέσα σε μία δεκαετία μετά την κρίση του 1991 και τον επαναδιπλασίασε την επόμενη δεκαετία χωρίς μεγάλη υποτίμηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα υποστεί υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές και θα μετατρέψει δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν εμπορικό πλεονέκτημα σε εμπορικές ευκαιρίες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι εξαγωγές. Θα δημιουργηθούν, όμως, ισχυρά κίνητρα από τη σούπερ ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κατά τα μέσα του 2013 η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ο αντίκτυπος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, που θα παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα, θα είναι ισχυρός. Οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων χωρών θα αρχίσουν να παρατηρούν την επιτυχία της γειτονικής Ελλάδας, που όλοι μέχρι πρότινος περιφρονούσαν.

Θα αρχίσουν να διερωτώνται γιατί οι δικές τους κυβερνήσεις δεν ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και θα ενταθούν οι φωνές που θα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τα κίνητρα των χωρών να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ειδικότερα εάν το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθήσει να είναι δυσμενές.

Σε αυτό το σημείο, θα επηρεαστεί και η Γερμανία. Σήμερα η Γερμανία κάνει τα ελάχιστα για να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και μάλιστα με απροθυμία. Εάν, όμως, η έξοδος γίνει ελκυστική πρόταση για τα μέλη της ευρωζώνης, τότε η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα της ζητηθεί να δείξει μεγαλοθυμία αντί για την τρέχουσα τσιγκουνιά ως ύστατη δοκιμασία για το πόσο πολύ εκτιμά την ευρωζώνη.

Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει. Ο γερμανικός λαός μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσει ότι η ευρωζώνη προσφέρει στη χώρα όχι ένα, αλλά δύο «αλόγιστα προτερήματα»: χαμηλά επιτόκια, που είναι και ο παράδεισος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία καθώς δένεται με πιο αδύναμους εταίρους. Σε αυτήν την περίπτωση, η Γερμανία θα πρέπει να προσφέρει στους εταίρους της μία πολύ πιο ελκυστική συμφωνία για να τους κρατήσει στην ευρωζώνη.

Αυτό το σενάριο βρίθει ειρωνικών καταστάσεων. Η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του ευρώ εάν εκδιωχθεί. Εάν η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, τότε μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης της… επιτυχίας. Η συνεχιζόμενη ελληνική τραγωδία μπορεί να έχει τελικά αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Η τραγωδία, όμως, θα συνεχιστεί για την ευρωζώνη και ίσως για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα''.


ΠΗΓΗ: patrastimes.gr

whiteangel




η γνωμη μου ειναι οτι η Ευρώπη σύντομα θα αρχίσει να παρακαλά την Ελλάδα να συνεχίσει να δέχεται τα χρήματα της βοήθειας, με κάθε όρο, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και να διαλυθούν τα πάντα…

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα καταρρεύσει και θα χρειαστεί μετά βεβαιότητας ανακεφαλαιοποίηση.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του θα δεχθεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα, ενώ αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα θα βρεθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ – ΕΙΒ).
Και τότε ο πραγματικός εφιάλτης ξεκινά…

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη. Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ρευστότητα… αν η Ελλάδα φύγει, μπορεί κάποιος επενδυτής να βάλει χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Άρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά.

Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ, ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.

Είναι εύκολο να πούμε πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχήσει. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Όλοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας.


Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι η επιστροφή της δραχμής, με πολλαπλές υποτιμήσεις, που ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα μπορεί να είναι ελεγχόμενες ή μη. Μιλάμε για υποτιμήσεις της τάξης του 50% τουλάχιστον!

Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο τουρισμός, αφού η Ελλάδα θα γίνει φτηνός προορισμός. Αυτό ίσως να ισχύσει.

Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με τον τουρισμό; Όχι, διότι αν ο τουρισμός ήταν η πανάκεια, θα βοηθούσε και σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται εξαγωγές.

Από την άλλη, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, και πάει στην υποτιμημένη δραχμή, τότε αυτό θα ήταν καλό για τις ξένες επενδύσεις. Υπάρχει όμως ένα άσχημο κλίμα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και που καλλιεργήθηκε έντονα τα δυο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της.

Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εξαγωγές. Εξάγει απλά αγροτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σημαντικός εξαγωγικός τομέας. Η Ελλάδα επίσης εξάγει υπηρεσίες και τουρισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστάνε δάνεια σε ευρώ. Αν η χώρα πάει στη δραχμή, τα δάνεια θα παραμείνουν σε ευρώ. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Για αυτό και η αποχώρηση από το ευρώ θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την Ελλάδα.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραγωδία. Σαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου ο θάνατος είναι προδιαγεγραμμένος. Η Αντιγόνη καταδικάστηκε να ταφεί ζωντανή στη σπηλιά από τον Κρέοντα, και όταν τελικά ο χορός τον έπεισε να της σώσει την ζωή, κατέφτασε ο αγγελιαφόρος λέγοντας πως η Αντιγόνη ήδη αυτοκτόνησε.

Έτσι και η σημερινή Ελλάδα, είναι καταδικασμένη όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να την λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά, αφού η Ελλάδα θα έχει αυτοκτονήσει, αποφασίζοντας να βγει από το ευρώ.


Παντως μακαρι να μπορουσε να επαληθευει η θεση των Financial Times


Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι; 44155346577106612253



Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή:
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Invision forum με ForumGreek | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Cookies | Πρόσφατες συζητήσεις